Cotral kuulosuojaimet – usein kysytyt kysymykset

Cotral ratkaisu pohjautuu kolmeen teemaan: Suojaus, herkkyys ja kontrolli. Löydä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset niihin.

Kysymyksesi kuulosuojaimista

Kuulokojeet ovat välineitä, jotka vahvistavat ääntä. Niitä käytetään, kun ihmiset jo kärsivät kuulon heikkenemisestä. Kuulosuojaimet kuten Cotral valettu korvatulpat estää kuulon heikkenemisen.

Qeos valettu korvatulpat täyttävät yhden tärkeimmistä vaatimuksista elintarviketeollisuudessa: elektromagneetinen pallo on tarjolla vaihtoehtona. Voit täydentää sitä helposti havaittavalla yhdysjohdolla. Lisäksi varmistaaksemme paremman näkyvyyden Qeos kuulonsuojain ovat väritykseltään sininen.

Kuulonsuojaus asiantuntijamme valitsee suodattimen ja kuulonsuojain mallin SAPAN® menetelmän avulla. Se kysyy joukon kysymyksiä käyttäjälle jonka avulla sovellus ehdottaa kuulosuojaimet, jotka sopivat henkilölle. Jokainen työntekijä saa oikean vaimennuksen riippuen hänen melulle altistumisen tasostaan, huomioiden hänen henkilökohtaiset tarpeensa ja mahdolliset kuulonalenemat. Työntekijä on suojattu melulta olematta yli-suojattu.

SNR on lyhenne Single Number Rating. Se on painotettu keskiarvo kaikista mitatuista taajuuksista (63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 ja 8000 Hz).

Cotral kuulonsuojaimien takuuaika on 6 vuotta. Tämän jälkeen suosittelemme ottamaan uudet mallit tai arvioimaan niiden todellinen tehokkuus CAPA© testi avulla.

Saat ainutlaatuisen takuun kuulosuojain markkinoilla: Effi-6 takuun.

On olemassa kahden tyyppisiä suodattimia, jotka vähentävät melua eri tavoin:

 • Tasaisen vaimennuksen suodattimet, jotka vähentävät ääntä vääristämättä sitä. Kuvittele, että voit vähentää ympäristön äänenvoimakkuutta aivan kuten teet MP3-soittimella tai stereoilla. Nämä suodattimet tarjoavat saman äänenlaadun, vain äänitaso on pienentynyt. Nämä kuulonsuojaimia on varustettu suodattimilla, joita suositellaan esim teknikoille, jotka korjaavat koneita kuuntelemalla toimintahäiriöitä, ihmisille joiden on viestittävä meluisassa ympäristössä, työnjohtotehtävissä tai ihmisille jotka työskentelevät musiikin maailmassa ja show busineksessa.
 • HFA (High Frequency vaimennuksen) suodattimet pehmentää ääniä korkeilla taajuuksilla. Nämä suodattimet ovat erittäin hyödyllisiä erittäin meluisissa paikoissa: teollisuudessa, metallialalla jne

Jos sinulla on Filter Box, seuraamalla SAPAN® suosituksia, voit itsenäisesti muuttaa vaimennusta vaihtamalla suodattimet. Ohjeet tulevat Filter Boxin laatikon mukana. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme tai kuulonsuojaus asiantuntijaamme joka säätää vaimennusta vaihtamalla suodattimen SAPAN® ohjelman suositusten mukaisesti.

Filter Box sisältää useita pareja akustisia suodattimia. Sen avulla voit itsenäisesti vaihtaa vaimennusta työntekijöille joilla on yksilölliset Cotral tulpat. Perustuen suojainmalliin jota käytät, voit valita Filter Box:in joka sopii sinulle:

 • Filter Box OS jossa Qeos Original Sound suodattamia
 • Filter Box XT jossa Qeos XTsuodattimia

Jotta varmistamme kuulosuojaimen mukavuuden käytössä on suositeltavaa käyttää Cleanil puhdistusliinaa päivittäin jotta kaikki epäpuhtaudet kuten lika ja korvavaha ei keräänny suojaimeen. Cleaning poretabletin avulla varmistetaan akustisen filtterin toiminta.

Suojaimen jatkuva käyttö on merkittävin tekijä joka takaa sen toimivuuden. Paras henkilökohtainen suojain on sellainen jota käytetään 100 % ajasta jona altistutaan melulle.. Jos suojainta ei käytetä, vaikka lyhenkin ajan, sen tehokkuus laskee merkittävästi: Jos suojain ei ole käytössä 2 minuuttia kahdeksan tunnin työajan aikana 80 dB(A) melussa sen tehokkuus laskee 25 %. Seuraavat seikat ovat välttämättömiä jotta voimme olla varmoja että työntekijäsi käyttävät suojainta 100 % ajasta jonka altistuvat melulle:

 1. kuulosuojain tuntuu mukavalta käytössä
 2. Suojain on mukautettu henkilön tarpeiden mukaan
 3. Työntekijät tuntevat meluun liittyvät riskit
 4. Heille tarjotaan suojainta joka on helppo käyttää ja puhdistaa

Voit tilata uuden suojaimen. Ota yhteyttä asiakaspalveluun sivustolla www.cotral.fi klikkaa “ota yhteyttä” , täytä tiedot ja klikkaa “ota yhteys myyntiimme”.

Toimitamme uuden suojaimen mahdollisimman nopeasti. Tarjoa työntekijällesi tällä välin väliaikainen suojaus esim kertakäyttöisiä korvatulppia tms.

Hänellä on yksilöllinen tuote. Se on käyttökelpoinen ainoastaan hänelle.

Kun olet toimittanut suojaimet työntekijöillesi muistuta niiden vaihettaisesta käyttöönotosta. Vaikka ne sopivat täydellisesti heille ne eivät kuitenkaan ole osa hänen kehoaan. Jotkut henkilöt tarvitsevat tottumisaikaa. Suosittelemme että käyttö aletaan vaiheittain: pari tuntia työvuoron lopussa muutaman päivän ajan ja sitten vaiheittain listätään käyttöä. Muutamassa viikossa ihmiset tottuvat niihin täysin.

Ensimmäisinä käyttökertoina voi käyttäjä tuntea:

 • sisäistä resonanssia
 • tunne että on äänieristetyssä laatikkossa
 • ärsytystä korvissa
 • vaikutelman, että äänet ovat liian kovia tai koneiden melu on liian alhainen

Tällaiset tuntemukset ovat normaaleja. Ne ei kestä kauan ja loppuvat jos tottumisajan ohjeita on noudatettu.

Työperäinen kuurous tai kuulonalenema johtuu liiallisesta melualtistuksesta työpaikalla. Se ilmenee kuulemisen vaikeuksina: ääni välittyy oikein mutta sen tulkinta vaikeutuu. Sen aiheuttaa korvassa olevien värekarvojen vaurioituminen.

Jos kuurous tunnistetaan ammattitaudiksi, organisaatio on vastuussa. Työnantajalla on velvollisuus saavuttaa tuloksia turvallisuus asioissa ja ennalta ehkäisyssä. Jos työntekijällä diagnosoidaan kuurous joka johtuu ammatin harjoittamisesta mutta työnantaja on tarjonnut kuulonsuojelulaitteet ehkäisyyn ja suojeluun, laki ottaa huomioon nämä tekijät.

Tilanteissa joissa yksittäisen suojaimen vaimennustaso ei riitä voidaan melutasoja pienentää käyttämällä tuplasuojausta. Tämä käsittää korvaan asennettavan kuulosuojaimen ja kuppisuojaimen sen päälle.

Miten lasken tuplasuojauksen tehon?
Suojaustaso lasketaan seuraavasti: 33 x ((0,4 x korvaan asettettu suojaimen vaimennustaso) + (0,1 x kuppisuojaimen vaimennustaso))
Esimerkki: valetun suojaimen vaimennustaso on 32 dB ja kuppisuojaimen vaimennustaso on 35 dB saadaan yhteisvaimennukseksi 40 dB.

Vastamelu suojain ei ole tehokkaampi. Teemme virheen jos varustamme työntekijän joka altistuu 85 dB(A) melulle suojaimella jonka vaimennustaso on 30 dB. Jos työntekijä on liian eristetty hän ei käytä suojaimia koko ajan. Hän riisuu suojaimet jotta voisi kuulla esim varoitussignaalit tai haluaa kommunikoida toisten työntekijöiden kanssa. EN458 normi suosittelee äänitasoksi välille 70 -75 dB(A). Tavoite on alentaa melutaso alle 75 dB(A).

Hinta riippuu useista tekijöistä. Summa saattaa tuntua kovalta kun vertaat vaikkapa kertakäyttöisiin korvatulppiin mutta kun vertailet kokonaiskustannuksia 6 vuoden käyttöajalla huomaat että Cotral:in tarjoama kokonaisratkaisu on edullinen.

Cotral Lab kuulonsuojaus asiantuntija tulee paikan päälle tekemään mallit työntekijöiden korvista. Hän antaa lisäksi lain vaatiman koulutuksen meluriskeistä ja Cotral kuulosuojaimien käytöstä. Asiantuntijamme käyttää avukseen SAPAN® ohjelmistoa jonka avulla voidaan valita paras suojainmalli perustuen työolosuhteisiin ja hänen henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Koko prosessi hoidetaan yrityksen tarpeet huomioiden.

Kysymyksesi koskien tietoisuuden lisäämistä meluriskeistä työntekijöillesi

Kun koulutat henkilökuntasi meluriskeistä teet heistä valveutuneita ja tietoisia siitä että he altistuvat päivittäin näkymättömälle vaaralle. He ottavat itse vastuuta kuulonsa terveydestä ja omaksuvat oikeita toimintamalleja: kuulosuojaimen käyttö koko melulle altistumisen ajan, suojaimen käyttö myös kommunikoitaessa jne...

Kun suojaimia käytetään oikein, riski ammatillisesta kuuroudesta pienenee merkittävästi.

Kampanjalla tarkoitetaan eri toimenpiteitä joilla koulutat ja informoit työntekijöitäsi meluriskeistä

Kolme yksinkertaista ohjetta onnistuneen kampanjan varmistamiseksi:

 1. Tee kampanja säännöllisesti
 2. Käytä useita kommunikaatiokanavia hyvä tietoisuuden saavuttamiseksi: videoita, pelejä,julisteita...
 3. Toista viestit säännöllisesti

Kysymyksesi koskien kuulosuojaimien tehokkuutta

Voit varmistua työntekijöittesi yksilöllisten kuulosuojaimien tehokkuudesta vuosienkin käytön jälkeen käyttämällä CAPA© ohjelmistoa. Se varmistaa että korvaan asetettavat suojaimet:

 1. Vastaavat valmistajan antamia tietoja
 2. Suojaavat työntekijää tehokkasti

Cotral Lab:lla on on kolme erilaista tapaa käyttää CAPA© ohjelmaa:

 • Ostamalla ohjelma jolloin voit käyttää sitä vapaasti
 • Vuokraamalla ohjelma käyttöönne
 • Antamalla kuulonsuojaus asiantuntijamme suorittaa testit

Useat tieteelliset tutkimukset todistavat että korvat kasvavat. Yksilöllinen,valettu kuulosuojain on periaatteesa korvasta otettu malli:

 • Osasta korvakäytävää
 • Osasta tai jopa kokonaisesta korvanipukasta
 • Joskus osittain korvalehdestä

Yksikään tutkimus ei ole osoittanut kasvun vaikutusta korvakäytävään. Siksi Cotral Lab suosittelee yksilöllisten kuulosuojaimien testaamista takuuajan umpeutuessa. Mikäli testi osoittaa suojaimien edelleen olevan tehokkaat voi työntekijä jatkaa niiden käyttöä. Mikäli testi osoittaa että suojain ei vaimenna äänitasoa tavoitteen mukaisesti pitää suojain uusia.