Standardi kuulosuojaimet kuten kertakäyttöisiä korvatulppia tai kuppisuojaimia on laajasti tarjolla. Mutta ovatko ne tehokkaita? Onko ne tuottava investointi?

Kun ostat kertakäyttöisiä korvatulppia, onko ne oikeita kuulosuojaimia?

Jotta henkilöstösi kuulon terveys pysyy hyvänä, on tärkeää suojella heitä yli 80 dB (A) melulta.  Kuulosuojaimien on oltava sopivat ja tehokaat.

Kuulosuojain on tehokas ainoastaan jos sitä käytetään 100 % ajasta jona altistuu melulle! 
Jo 10 minuutin käyttämättömyys 80 db (A) melussa vähentää suojauksen tehokkuutta 40%.

Kuulosuojain toimii kuin sateenvarjo: Avattuna se suojaa sinua sateelta. Sulje se 10 minuutiksi niin olet märkä! Vaikka alkaisit uudelleen käyttää sitä olet edelleen märkä! 
Jos poistat kuulosuojaimesi muutamaksi minuutiksi kovassa melussa, saatu meluannostus väsyttää korvasi aiheuttaen tinnitystä ja johtaa mahdolliseen kuulovaurioon.

Kertakäyttöiset korvatulpat: tehokas ratkaisu? Ei varsinaisesti...

Vaikka standardi kuulonsuojaimia on laajasti myynnissä  henkilöille jotka ovat alttiina melulle, kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tällaiset suojaimet: 

  • ovat epämiellyttäviä, eikä se sovellu hyvin käyttöön
  • ärsyttää korvakäytävää tai korvia
  • vaikeuttavat kommunikointia meluisassa ympäristössä

Kertakäyttöiset korvatulpat

Lisäksi niiden tehokkuus on kyseenalaistettu valmistajien testeissä. Testit osoittavat selvästi etteivät ne sovi hyvin korviin. 

Kertakäyttöisten korvatulppien käyttö ei niin helppoa kuin voisi luulla! Huono asettelu ja  puutteellinen  rullaus joka mahdollistaa niiden laajenemisen ja kunnollisen asentumisen korvakäytävään aiheuttaa ettei se asetu korvakäytävään ja liukuu ulos.

Huonosti asetettu kuulosuojain jonka pitäisi leikata melua 30 dB (A) leikkaa melua ainoastaan 10 dB(A)! Miten käyttäjä edes tietää onko kertakäyttöinen korvatulppa kunnolla asennettu? Kuinka moni perinteisen kuulosuojaimen käyttäjä käyttää suojainta oikein kun altistuu melulle? 

Oikea ja väärä tapa asettaa kertakäyttöiset korvatulpat

Kertakäyttöiset korvatulpat: kustannustehokas ratkaisu? Ei varsinaisesti...

Miksi 3M™ tai Honeywell™ perustulppaa käytetään?

  • Helppo jakelu työpaikalla: muutama laatikko uusitaan tarpeen mukaan
  • Standardi: kertakäyttöiset tai uudelleen käytettävät perinteiset kuulosuojaimet oletetaan sopivan kaikille
  • 10,20,30 senttiä per suojainpari vaikuttaa edulliselta

Lopputulos, kertakäyttöiset korvatulpat vaikuttavan olevan kustannustehokas ratkaisu henkilöstön suojaukseen. 

Nämä säästöt ovat kuitenkin näennäisiä...koska niitä käytetään väärin tai ei ollenkaan!

Valmistajat suosittelevat käyttämään 1 tai 2 paria päivässä per työntekijä tai jopa enemmän olosuhteista riippuen. Käyttämällä 2 paria per päivä kulutus on 440 korvatulppaparia per työntekijä vuodessa! (2 paria x 220 työpäivää)

Tämä tarkoittaa paria laatikkoa suojaimia vuodessa työntekijää kohden! Jos oletamme kustannuksen olevan 15 senttiä parilta on kokonaiskustannus 66 € vuodessa per työntekijä. 

Henkilöt jotka altistuvat melulle Teoreettinen vuosikustannus (kertakäyttöiset korvatulpat)
1 66 €
50 3 300 €
100 6 600 €
300 19 800 €
600 39 600 €

Onko budjettisi pienempi kun sen pitäisi olla? Työntekijäsi ei käytä suojaimia oikein tai jokapäiväisesti kuten pitäisi. 

Lopputulos: Työntekijäsi kärsii tinnityksestä ja altistuu kuulon heikkenemiselle (alkaen usein 40 vuoden iässä ja lisääntyen 50 vuoden iässä) ollen yhä alttiimpi täydelliselle kuulonmenetykselle. Yritykselle tämä aiheuttaa keskimäärin 100 000€ kustannuksen jokaisesta todetusta työperäisestä kuuroudesta. 

Jos standardi suojaimia ei käytetä et ole hankkinut kustannustehokkainta ratkaisua!

Jos kertakäyttöisiä kuulosuojaimia ei käytetä 100 % ajasta jona altistutaan melulle, ne eivät ole tehokkaat. Hanskoja jotka eivät suojaa käsiä ei hankita. Sama koskee korvia!

Jotta suojaimet ovat tehokkaita ja niitä käytetään 100 % ajasta jona altistutaan melulle, käyttäjä hakee suojaimia jotka:

  • Ovat mukavia käyttää koko päivän
  • Mahdollistavat kommunikaation
  • Ovat helppokäyttöisiä ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen
  • Helposti puhdistettavia

Opas kuulonsuojaimen valintaan kahdeksassa avainkohdassa