Korva on ihmisen kehon tärkeä ja monimutkainen elin. Vastaanottamalla äänitietoja ja lähettämällä ne aivoihin analyysiä varten, voimme kommunikoida ympärillämme olevan ympäristön kanssa. Osa korvasta vaikuttaa myös kehon tasapainoon.

Korva on myös erittäin herkkä elin, ja meidän on huolehdittava siitä. Korvan vahingoittuminen voi aiheuttaa kuulon heikentymistä, joka voi johtaa kuurouteen, joka on peruuttamaton seuraus.

Korvan sisäinen ja ulkoinen rakenne

Korva koostuu kolmesta osasta:

  • Ulkokorva: Tämä on korvan näkyvä osa (korvalehti), mutta käsittää myös korvakäytävän, joka ulottuu tärykalvolle (tärykalvo).
  • Välikorva: Tämä koostuu kolmesta kuuloluusta (vasara, alasin ja jalustin), jotka välittävät värähtelyä sisäkorvaan.
  • Sisäkorva: Tämä muuttaa äänet hermoimpulsseiksi, jotka aivot tulkitsee/lukee.

Terveellisen korvan toiminta

Kun korvalehti vastaanottaa äänen, se kulkee tarkan reitin korvan kolmen osan kautta. Tämän matkan aikana sitä vahvistetaan ja muutetaan siten, että aivot ymmärtävät sen.

ulkokorva

Korvalehti vastaanottaa äänen, joka siirtyy värähtelyn kautta korvakäytävään ja tärykalvoon asti.

Välikorva vastaanottaa  tärykalvon lähettämän äänen ja siirtää sen sisäkorvaan

Nämä värähtelyt välittyvät välikorvaan, josta vasara-, alasin- ja jalustinluu muuntavat ne ja siirtävät välikorvaan. Välikorva suojaa myös sisäkorvaa kovilta, yli 80dB:n ääniltä.

Sisäkorva lähettää äänen aivoihin hermopulssien muodossa

Jalustin puristaa sisäkorvassa olevaa simpukkaa. Simpukan sisäpuolella on karvasoluja, joiden liike muuttuu sähköisiksi signaaleiksi, joita aivot sitten tulkitsevat.

Kuinka korva, jossa on kuulomenetystä toimii?

Ero korvan kuulon ja kuulon heikkenemisen ja terveellisen korvan välillä on simpukan karvasoluissa. Nämä solut ovat erittäin herkkiä ja ne voi tuhoutua äkillisesti tai vähitellen, kun ne altistuvat merkittäville äänenvoimakkuuksille. Ongelma ? Ne eivät uusiudu, eivätkä ne voi parantua eikä niitä voi korvata.

terveellinen karvasolu

Vaurioituneet karvasolut

Kun karvasolu on vaurioitunut, aivoihin välittynyt signaali muuttuu epätarkaksi: on vaikea kuulla oikein.

Toisaalta, kun karvasolu tuhoutuu, signaalin lähettäminen aivoihin estyy, ja emme kuule enää. Tämä kuulovamma on lopullinen.

Kuulonmenetyksen seuraukset

Kuulon huonontuminen aiheuttaa seurauksia siitä kärsiville. Voimme havaita erilaisia kuulon heikkenemiseen liittyviä häiriöitä.

Kuulovaurio aiheuttaa väsymystä ja stressiä

Sosiaaliset ongelmat

Huonosti kuulevat henkilöt kärsivät seuraavista sosiaalisista ongelmista:

  • Viestinnän vaikeudet: kyvyttömyys ymmärtää tai huonontunut ymmärrys, mitä sanotaan aiheuttaa puhumisen toistamisen tai puhumisen voimakkaammin.
  • Eristäytyminen: Kuulon heikkenemisestä kärsivällä on taipumus tulla sosiaalisesti introspektiiviseksi.

Fyysiset ongelmat

Kuulonalenemasta kärsivillä voidaan havaita myös fyysisiä ongelmia:

  • Päänsärky
  • Verenpainetauti
  • Tasapaino-ongelmia
  • Tinnitus tai hyperakusia

Psykologiset ongelmat

Psykologisesti huonosta kuulosta kärsivät tai kuurot ihmiset ovat haavoittuvia ja saattavat siksi joutua stressiin, koska heillä ei ole käsitystä ympäröivästä maailmasta ja heistä tulee näin ollen epävarmoja.

Yleensä näillä ihmisillä on myös alhainen itsetunto, joka johtuu luottamuksen puutteesta ja vähäisestä itsetunnosta, häpeän tunteista jne. Joskus tämä voi johtaa masennukseen.

Tämän seurauksena kuuloa sairastavilla henkilöillä voi olla väsymystä ja ruokahaluttomuutta.

Suunnittele oikea toimintatapa

On tärkeää noudattaa parhaita käytäntöjä sekä työpaikalla että kotona kuulon heikkenemisen estämiseksi.

Teollisuudessa

On tärkeää suojata kuulo, jos altistuu voimakkaalle melulle

Rakennusteollisuudessa on yleisesti melko paljon melua. Melun vaikutusten rajoittamiseksi tarvitaan joitain hyviä käytäntöjä:

  • Tarkista: Riskien tunnistamiseksi sinun on arvioitava melutaso eri työpisteillä säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa.Sama koskee uuden koneen hankintaa tai tilojen uudelleenjärjestelyä.
    Riippuen äänitasosta lain mukaan:
    - 80 dB (A): suositeltava suoja (suojaimia on asetettava saataville)
    - 85 dB (A): pakollinen suoja
    - 87 dB (A): ei koskaan ylitetä (henkilökohtainensuojain)
  • Käytä kuulonsuojaimia: Henkilökohtaisen kuulonsuojaimen (IHPD) käytössä on huomioitava useita kriteereitä (teollisuusala, mukavuus, käyttöönotto jne.). Parhaan mahdollisen hyödyn saavuttamiseksi suojaimia on käytettävä 100% melussa ja asennettava ja poistettava hiljaisessa paikassa.
  • Tietoisuuden lisääminen: Sinun on säännöllisesti ja kollektiivisesti koulutettava työntekijöitä melun vaaroista muistuttaen heille melun vaikutuksista kehoon ja itse suojautumiseen.

Yhteisissä toimistotiloissa

Yhteisissä toimistotiloissa melu voi estää keskittyminen

Yhteisissä toimistotiloissa melu ei välttämättä ole vaaraksi, mutta siitä voi olla haittaa tietyille ihmisille. Tällaiset meluhaitat voivat johtaa keskittymisongelmiin ja menetettyyn tuottavuuteen sekä aiheuttaa stressiä ja väsymystä.

Tällaisten ongelmien välttämiseksi voimme vähentää rakennuksen melutasoja ääntä eristävillä väliseinillä tai paneeleilla.

On olemassa muita mahdollisia ratkaisuja, kuten kertakäyttöiset korvatulpat, vastamelukuulokkeet tai yksilölliset kuulonsuojaimet. Voimme myös puhua asioista, jotka vaivaavat meitä kollegoidemme kanssa, jotta kaikki ovat tietoisia tällaisista asioista.

Kotona

Melua on kaikkialla, jopa kotona. Ajattele tee se itse-toimintoja (pora, vasara, sähkösaha jne.) Tai puutarhanhoitoa (leikkureita, pensasleikkureita, moottorisahoja jne.), kun kuuntelemme musiikkia tai imuroimme.

Ruohonleikkuri antaa korkean äänitason (96 dB), joten tarvitset suojainta

Jälleen voimme ottaa käyttöön hyvät tottumukset kuulon heikkenemisen estämiseksi:

  • Vähennä äänenvoimakkuutta: Vähennä musiikkikuulokkeiden äänenvoimakkuutta niin, että kuulet aina ympäristön. Paras neuvo on, että äänenvoimakkuus on asetettu noin puoleen maksimista. Silloinkin on parempi kuunnella musiikkia kuulokkeilla kuin korvanapeilla.
  • Rajoita meluaikaa: Sinun on rajoitettava melua ja antaa korville lepoa säännöllisesti. Esimerkiksi diskoissa on suositeltavaa, että pidät 10 minuutin tauon joka 45 minuutti tai 30 minuutin tauon kahden tunnin välein.
  • Säilytä asianmukainen hygienia: On tärkeää pitää yllä hyvää hygieniaa. Tätä varten emme suosittele vanupuikkojen käyttöä, koska ne voivat aiheuttaa vaha tukoksia.
  • Käytä kuulonsuojaimia: Korvan suojaamiseksi on erittäin tärkeää käyttää kuulonsuojausta, kun ryhdyt meluisiin toimintoihin, kuten nurmikon, pensasaidan tai puun leikkaaminen ...

Parhaat käytännöt suojaavat korvia ja vähentävät kuulonmenetyksen vaaraa.